Cradle2Cradle
We krijgen steeds vaker de vraag of we aan de Cradle2Cradle eisen voldoen en/of we onze producten terugnemen. Vanuit BIA Beton gebruiken wij zelf ons eigen restmateriaal en zijn er mogelijkheden om conform de Cradle2Cradle eisen en kwaliteit betongranulaat bij ons op de locatie te hergebruiken.
Crade2Cradle geldt dus voor de gehele keten van ontstaan (ontwerp, winning van grondstoffen, productie en bouw), gebruik (energiegebruik, verbruik van hulpstoffen, reparatiemogelijkheden) en afdanking (sloop, hergebruik zonder werkelijk afval). Eigenlijk is het een vanzelfsprekende stap na beperking van het energieverbruik en toepassing van duurzame energie.
Voorkeur van hergebruik van het product
BIA Beton is voorstander om producten te hergebruiken in de oorspronkelijke vorm; ‘een tijdloos leven van het betonsteen / -blok’.
Het concept van Cradle2Cradle is dat het leven van een product verandert van lineair, dat wil zeggen eindigend in afval, in circulair, dat wil zeggen als het product niet meer nodig is, hoeft het product niet op de afvalberg maar is op enige manier volledig herbruikbaar. Echter bij C2C is er meer energie / transport nodig om het product terug te brengen naar een herbruikbare grondstof en daarvan zijn wij geen voorstander.
BIA heeft sinds een aantal jaren een zogenaamd nature programma ontwikkeld met vier uitgangspunten om slimmer en duurzamer te innoveren. Voor het hergebruik hebben wij al in 2010 het BIA Lockblock (droogstapelblok) ontwikkeld. De facadeclick, een droogstapelsysteem voor buitengevels, hebben wij in 2020 geïntroduceerd.
UITDAGING
Wij dagen de markt uit om mee te denken in het hergebruik. Hebt u u een idee? Kom bij ons langs . . . u bent bij ons van harte welkom voor een goed gesprek!
Nieuwe grondstoffen voor de toekomst
Buiten het hergebruik van betonproducten zien we de ontwikkeling ook terugkomen in de grondstoffen, energie, CO2- en fijnstofontwikkelingen. BIA Beton is partner bij diverse circulaire grondstoftrajecten, samen met onder andere Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat.
Zo hebben we in samenwerking met Staatsbosbeheer zogenaamde hout leemblokken geproduceerd en zijn we druk bezig om bermgrassen te gebruiken in het karton bij onze prefab-metal-stud wanden.